Mladež povijest

Mladež kao politička organizacija u gradu Čapljini djeluje od 2008. godine. Na prvoj Izbornoj skupštini za predsjednika Općinskog odbora Mladeži izabran je Boris Pavlović na mandatno razdoblje od dvije godine. 2010. godine nasljeđuje ga Zdravko Jakiša koji ubrzo napušta poziciju predsjednika Općinskog odbora Mladeži i preuzima dužnost predsjednika Županijskog odbora M HDZ BiH HNŽ.

Zdravka nasljeđuje sljedeći predsjednik – Mate Nikše koji na toj poziciji djeluje čak tri mandata (2010. – 2016. godine.).

U siječnju 2017. godine za predsjednika Mladeži u Čapljini izabran je Vlado Jović koji dužnost predsjednika obnaša kroz dva mandata, točnije do 2021. godine kada na čelo Mladeži dolazi aktualni predsjednik – Stanko Marić.

Mario Mikulić, član GO HDZ BiH Čapljina, obnašao je funkciju predsjednika Mladeži HDZ BiH u razdoblju 2017. – 2021. godine. GO Čapljina imao je svoje predstavnike na najvećim funkcijama i u predsjedništvu Mladeži. Zdravko Jakiša obnašao je funkciju međunarodnog glavnog tajnika, Danijela Nogolica članica predsjedništva, dok je Ivan Ćubela dopredsjednik u aktualnom sazivu predsjedništva Mladeži.

Od svog osnutka Mladež u Čapljini djeluje kao organizacija koja se bavi aktivnostima različitog karaktera. Tradicionalne aktivnosti koje su u organizaciji i suorganizaciji Gradskog, nekada Općinskog odbora, sa GO HDZ BiH Čapljina i Zajednicom žena „Kraljica Katarina Kosača“ su: Dobrovoljno darivanje krvi (više puta godišnje), Humanitarne akcije kroz godinu, Odlazak na zajednička hodočašća, večere i koncerte humanitarnog karaktera. Hvale vrijedne akcije koje je Mladež organizirala su i donatorske večeri na kojima se znalo prikupiti preko 20 000,00 KM uglavnom od čapljinskih gospodarstvenika, a novac je bio utrošen za pomoć obiteljima slabijeg imovinskog stanja, kao i za obnovu gradskog vrtića. Vrijedno je spomenuti i tečaj stranih jezika u organizaciji Mladeži, te veliki odaziv čapljinskih školaraca i studenata.

Sa sigurnošću možemo reći kako je naš GO postao prepoznatljiv po tradicionalnom druženju na Badnji dan kada svojim sugrađanima pripremamo prženu ribu i dijelimo kuhano vino.

Mladi iz Čapljine su redovni polaznici Političke akademije HDZ BiH kao i drugih raznih seminara, konferencija i edukacija koje su u organizaciji stranke.

Sadašnji GO na čelu s predsjednikom Stankom Marićem broji dvadeset i pet članova od kojih su šest vijećnici u Gradskom vijeću grada Čapljina.

Sve kulturne aktivnosti, svi datumi od značaja za grad Čapljinu, sve sportske događaje kao i obljetnice u spomen na žrtve Domovinskog rata popraćene su od strane čapljinske Mladeži.

Možemo se pohvaliti izuzetno dobrom suradnjom sa svim općinama i gradovima u BiH, kao i s aktualnim rukovodstvom Mladeži BiH na čelu s predsjednikom Matom Lončarom.

Iznimno konstruktivnu i kvalitetanu suradnju, pa i prijateljski odnos, kroz sve ove godine izgradili smo s našim gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, koji nam je u svakom trenutku bio neupitna podrška u radu i djelovanju.